ŻYWIENIE

 

Uwaga rodzice dzieci 6-letnich!
 
Od 1 września, od wszystkich dzieci urodzonych w 2011 roku,
(niezależnie od daty urodzenia) nie pobiera się opłaty
za korzystanie z wychowania przedszkolnego (godziny pobytu w przedszkolu),
 
zgodnie z Ustawą z dnia 2 grudnia 2016r. o zmianie Ustawy
o dochodach jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych
innych Ustaw (Dz. U. z 2016r. poz. 1985).
 
Wszystkie nadpłaty za wrzesień zostaną uwzględnione w rozliczeniu październikowym.
 

Jadłospis dekadowy od 09.01.18 do 22.01.18


 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

09.01.18

wtorek

wg pomysłów dzieci:

kiełbasa sucha krakowska

pasta z serka białego z czosnkiem

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

ogórek zielony , rzodkiewka

rumianek do picia

Grochówka

( seler, masło klarowane)

koktajl mleczno-jogurtowy z wiśniami

Pałka z kurczaka duszona w ziołach

mieszanka kasz ( zboża)

sur z marchewki i chrzanu z dodatkiem śmietany

woda min. n/g

10.01.18

środa

Płatki kukurydziane na mleku

pasta z kurczaka z warzywami

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

ogórek kiszony w plasterkach

mięta do picia

Mięso z makaronem a”la pierożki ( pszenica)

fasolka szparagowa z masłem

porcja pomarańczy

woda min. n/g

Z. jarzynowa z ziemniakami zabielana jogurtem

 

jabłko

chrupki jaglane

 

11.01.18

czwartek

Karczek gotowany w ziołach

ser biały w plasterkach

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

papryka czerwona do chrupania

rumianek do picia

Mięso od szynki duszone w warzywach

ryż na sypko

porcja jabłuszka

woda min. n/g

Z. ogórkowa z ziemniakami

( seler, masło k., śmietana)

koktajl mleczno-jogurtowy z truskawkami

12.01.18

piątek

 

½ jajka, tarty ser żółty

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

bukiet kolorowych warzyw

herbata owocowa z cytryną

Krupnik z kaszą jaglaną

( seler, masło klarowane)

wafel ryżowy

pomarańcza

mięta do picia

 

Filet z miruny duszony w warzywach

ziemniaki puree z mlekiem

sur z kapusty kiszonej z żurawiną

woda min. n/g

15.01.18

poniedz.

Szynka bez wędzenia

dokładki z powidłami śliwkowymi

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

szczypior, porcja jabłuszka

mleko do picia

Żurek z jajkiem i ziemniakami

( seler, masło kl., pszenica, śmietana)

chrupki jaglane

sok naturalnie tłoczony jabłko z burakiem

 

Naleśniki z białym serem

( pszenica, jajko, mleko)

polewa malinowa

woda min. n/g

16.01.18

wtorek

wg pomysłów dzieci:

¼ jajka, ser biały w słupkach,

szynka bez wędzenia

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

bukiet warzyw na ciepło

rumianek do picia

Kartoflanka

( seler, masło klarowane)

koktajl mleczno-jogurtowy z bananem

Medaliony z indyka w sosie słodko-kwaśnym ( pszenica)

kasza jaglana

sałatka z buraczka

woda min. n/g

17.01.18

środa

Płatki owsiane na mleku ( owies)

rodzynki, żurawina

pasta drobiowo-jarzynowa

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

szczypior

mięta do picia

Kapuśniak z kiszonej kapusty

( seler, masło klarowane)

 

chlebek chrupki ( pszenica)

porcja jabłuszka

rumianek do picia

Pulpety jarzynowo -mięsne z dodatkiem siemienia lnianego ( jajko, pszenica)

sos pieczarkowy zabielany jogurtem

ryż na sypko

sur z kapusty pekińskiej z marchewką i natką

woda min. n/g

18.01.18

czwartek

Pasta z sera żółtego, pory, kukurydzy z dodatkiem majonezu kieleckiego

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

ogórek kiszony

rumianek do picia

Z. krem z groszku zielonego z grzankami razowymi

(seler, masło kl., zboża)

koktajl mleczno-jogurtowy z malinami

 

Mielona wołowina z makaronem rurki z pełnego ( pszenica)

marchew z groszkiem zielonym na ciepło ( masło, pszenica)

woda min. n/g

19.01.18

piątek

Jajecznica na parze

dokładki z miodem

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

papryka czerwona do chrupania

mięta do picia

 

Z. pomidorowa z zacierką zabielana śmietaną

( seler, masło kl., jajko, pszenica)

sał z selera, jabłka i banana z dodatkiem rodzynek i jogurtu naturalnego

Kotleciki z dorsza własnego wyrobu

( pszenica, jajko)

ziemniaki puree z koperkiem ( mleko)

sur z czerwonej kapusty

woda min. n/g

22.01.18

poniedz.

Szynka drobiowa

pieczywo mieszane, masło

( pszenica, żyto)

kukurydza

mleko do picia

Z. z czerwonej soczewicy z ziemniakami

( seler, masło klarowane)

½ banana

wafel ryżowy

mięta do picia

Makaron świderki z kruszonym białym serem i szpinakiem ( pszenica)

 

sur marchew tarta z ogórkiem kiszonym

crispy jabłkowe

woda min. n/g

Na jadłospisach dziennych wyszczególniane są substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje – prawa strona jadłospisu dziennego.

Pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

Od dnia 01.09.2016 roku jadłospisy układane są z godnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 r. dotyczącym wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci w placówkach oświatowych ( eliminacja cukru, ograniczenie soli, 2 porcje nabiału w codziennych posiłkach dzieci ….)

Od dnia 13 grudnia 2016 r. wchodzi Rozporządzenie ( UE) nr 1169 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

W załączniku REGULAMIN ŻYWIENIA obowiązujący od 1.09.2014r

 

 

 

 

 

ZałącznikWielkość
regulamin żywienia wrzesień 2014.doc32.5 KB
alergeny.jpg467.82 KB

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer